Gehoorzaamheid

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen.

Een goed getrainde en welopgevoede hond is van onschatbare waarde in het gezin, als hulphond alsmede als jachthond voor de jager.
De financiële investering in een hond is aanzienlijk, als u zich bedenkt dat het niet alleen om de aanschaf gaat maar gedurende zijn hele leven zult u kosten moeten maken. Denkt u alleen maar aan het voer, de training, de dierenarts. Deze investering kunnen we tot een maximum proberen in te vullen door de hond tot een hoog niveau op te leiden

Ik begin met gehoorzaamheidstraining al vanaf het moment dat de pup ongeveer 6 of 7 weken oud is. Ik beperk dit tot een minimum maar doe het wel met regelmaat zodat de pup – in dit geval Yentl – wel enthousiast blijft. De concentratie van een pup is nu nog minimaal dus het is veel beter 2 tot 3 keer per dag een klein beetje training te doen dan een keer té lang.
Het leren gaat enorm snel in deze fase, de commando’s zit, blijf, volg en komen zijn nu goed aan te leren mits met beleid gegeven.

Ook voor het veldwerk ben ik begonnen met het trainen van Yentl toen ze 7 weken was. 
In het begin is het puur kennismaken met alles wat er zich in de natuur afspeelt zoals water, heide, bos, open veld etc.

Op de bijgaande foto’s ziet u hoe Yentl gewent raakt aan het waterwerk. Ik ben begonnen met een heel klein stukje koek in het voorste deel van het water te leggen. Zo stapte zij al direct het water in om het koekje te pakken. Al gauw raakt ze geïnteresseerd in de kleine oranje puppydummy in het water. Eveneens probeer ik al het apporteren te stimuleren door de dummy af en toe weg te gooien en haar deze te laten terugbrengen. Deze oefeningen hoeven nog niet perfect te verlopen, ze is nog zo jong. Het gaat er meer om dat ze aandacht krijgt voor haar baas en dat haar instinct gestimuleerd wordt én haar naam gaat leren. Want bij elke oefening gebruik ik altijd eerst haar naam.